Woestijnkamperen in Ningxia en Inner-Mongolie
Blijf op de hoogte en volg Niels&Ineke
03 September 2009 | China, Shanghai
Een oude droom van Inie kwam afgelopen maand uit: kamperen in de woestijn! Na een forse voorbereiding waren we erin geslaagd om een aardige trip uit te stippelen langs de Helan Shan bergketen, de Gele Rivier en de Tenggeri-woestijn, gelegen in de twee noordelijke provincies Ningxia en Inner-Mongolie. Voor het eerst begeleid door gids en driver, aangezien dit wat ingewikkeld was om zelf lokaal te fiksen: kost een paar centen, heb je ook wat! Verrassenderwijze hadden we ook regen, midden in de woestijn, en leerden we dat de Chinezen er zelfs in slaagden om inmiddels weer meer land terug te winnen dan er verloren gaat (dat is in de Sahara nog niet vertoond). Helaas geen sterrenhemel, maar wel genoten van prachtige zonsondergang en -opgang, vervolgens gewandeld naar een zoutmeer en rond een oase die druk werd bezocht door kamelen, geiten en schapen (zie pics). De ongerestaureerde Muur was onderweg aan alle kanten te bewonderen, zowel uit Han als Ming Dynastie, en vervolgens werd een nachtje in een felgekleurde Mongoolse yurt doorgebracht na een hobbelige rit per kameel (zie pic). Door de regen was raften op de Gele Rivier helaas te riskant vond de gids, maar het vervangende bezoek aan de islamitische Hui-moskee was een beetje tam - glimmende kopie van de Taj Mahal gefinancierd met Koeweits oliegeld. Gelukkig werden we op de laatste dag weer erg blij van een ondegronds Ming fort bij de Muur, wat en passant ook een paleolitische vindplaats bleek te zijn.. Als uitsmijter nog op een beacon tower geklommen (pic) met uitzicht op de woestijn.. Erg verrassende trip al met al!