Bye bye Shanghai - Reisverslag uit Shanghai, China van Niels&Ineke - WaarBenJij.nu Bye bye Shanghai - Reisverslag uit Shanghai, China van Niels&Ineke - WaarBenJij.nu

Bye bye Shanghai

Blijf op de hoogte en volg Niels&Ineke

17 Januari 2010 | China, Shanghai

Ja, je leest het goed. We hebben zojuist afscheid genomen van 'onze woonplaats' Shanghai- ten minste voorlopig. De afgelopen weken zijn aardig hectisch geweest.

Op 23 December was mijn (Ineke's) laatste werkdag. Dat hebben we gemarkeerd met een heerlijk Shanghainees diner gevolgd door Karaoke. Omdat mijn ouders een paar dagen eerder in Shanghai waren aangekomen om hier kerst te vieren, gingen ook ouders & Niels mee. Jac heeft zelfs luidkeels gezongen temidden van mijn in kerstmutsen uitgedoste collega's.

Naast kerst vieren hebben we met Jac en Anneke ook rondgewandeld in het M50 kunstdistrict, prachtige kunst uitgezocht, veel lokaal eten geproefd en zelfs de trouwjurk uitgezocht. Niet alleen kreeg ik goede raad van zowel Jac als Anneke, opeens kreeg ik ook de jurk van hen!

Na de kerst zijn Niels en ik gaan uitrusten en opwarmen (het is erg koud in Shanghai momenteel) in Thailand- een paar dagen Bangkok, een paar dagen op een tropisch eiland dat helaas -enigszins voorspelbaar- ook nog veel andere toeristen huisde en een paar dagen in historisch Ayutthaya.

Daarna kwam het verhuisgeweld in volle omvang op gang- visa's die gecancelled moesten worden maar wat weer niet kon omdat de visa's ook nodig waren om custom clearance te krijgen voor onze goederen (ik ga nu dus op pad zonder paspoort)/ ellenlange verzekeringslijsten die moesten worden ingevuld/ 6 inpakkers en 2 opzichters die binnen een dag ons huis voortvarend leegden en 132 dozen uit het huis droegen/ openstaande bedragen die Unilever nog aan mij verschuldigd was en waar ik achter aan moest/ huisbaas die ook de sleuteloverdracht weer nodeloos ingewikkeld maakte..

Tenmidden van al deze verhuisperikelen probeerde Mariska, die vorige week in Shanghai arriveerde, zich een beetje wegwijs te maken in deze metropool. Nadat we afgelopen dinsdag hadden ingecheckt in een hotel, hebben Maris en ik ons gestort op de ladies' nights in de verschillende bars samen met mijn Shanghai vriendinnen & op de stad bekijken. Daarnaast liepen alle telefoontjes met verhuisbedrijf/de verantwoordelijk voor tijdelijke woning/ de verantwoordelijke voor afmelden van visa/ de verantwoordelijke voor het beeindigen van de huur etc. door.

Gisteren hebben we dan echt afscheid genomen door eerst een fantastische afscheidslunch op uitnodiging van de ouders van XiaoYu te hebben genoten (zie foto), en daarna een flinke borrel met onze Shanghai vrienden in onze favoriete kroeg Time Passage. Onverwachts regelde Niels' band een optreden waarbij Niels zijn net gekregen enorme cadeau mocht bespelen- een contrabas! Als extra opleuking moest Niels op zijn Shanghainees in zijn eigen pyama spelen & trokken de overige bandleden Niels' fameuze bloemenbloesjes aan (die door mij waren meegesmokkeld naar de kroeg), zie foto. Het was aan de ene kant heel erg leuk om zoveel nieuw verworven vrienden om ons heen te hebben, aan de andere kant ook best verdrietig dat we nu weggaan, en dit tweejarige hoofdstuk weer afsluiten. Gelukkig zal ik in maart nog een week in Shanghai zijn, zodat het voor mij in ieder geval slechts een tijdelijk afscheid was.

Inmiddels zit Niels in het vliegtuig, en reizen Mariska en ik morgen af naar Hunan provincie- een treinreis van zo'n 24 uur. Genoeg tijd dus om even bij te komen van al het gefeest van afgelopen week.