Wat is erger: de griep of de angst voor griep?
Blijf op de hoogte en volg Niels&Ineke
07 Mei 2009 | China, Shanghai
Toch aardig om eens mee te maken hoe consequent de Chinezen kunnen zijn als het beleid met strenge hand van bovenaf wordt opgelegd: een lang weekendje HongKong wegens Ineke's verjaardag werd nadrukkelijk vergezeld door de eerste en tot nu toe enige case van H1N1 griep in China, een Mexicaan die toevallig ook via Shanghai was binnengevlogen (maar met een andere vlucht, don't worry). De arme medereizigers en medehotelgasten van deze man (die overigens niet erg ziek was) werden direkt voor een week achter slot en grendel gezet (ander hotel dan het onze, pff). De angst voor SARS zat er nog goed in bij de inwoners van HongKong, wat direkt tot de bekende mondkapjes zorgde in het straatbeeld en zelfs bij de beroemde Star Ferry (zie foto). Bij terugkomst in Shanghai werden we en masse gescreend op mogelijke koorts, recent reisgedrag en luchtwegsymptomen, wat een aardige opstopping op de airport gaf. Mocht je toevallig een Mexicaans paspoort hebben was het direkt inpakken voor een weekje quarantaine.
In mijn ziekenhuis blijkt de angst voor griep ook grote vormen te hebben aangenomen: alle medewerkers moeten dagelijks langs de infraroodscanner, en wee je gebeente als je de zij-ingang neemt! Iedere patient (of medewerker) die >37.5 meet, of mogelijk een koortsig gevoel heeft gehad, bij voorkeur met een kuchje, moet naar een nieuw opgezette 'fever clinic' in de ER. Helaas is er slechs zeer beperkt medicatie op voorraad, en de labtests voor H1N1 zijn ook niet standaard, dus de triage is een enorme opgave. Het is door de grove selectie natuurlijk een drukte van belang, aangezien we midden in het gewone voorjaarsgriepseizoen zitten: allerlei gewone keelpijntjes en snotneusgevallen komen al snel in aanmerking voor de bloedserieuze griepscreening, en de uitvoering van dit beleid wordt ook gecontroleerd door de overheid. Interessant te observeren dat er ondertussen nog geen enkele Chinese inwoner besmet is geraakt met het H1N1 virus, dat ook wereldwijd weliswaar ruim 1400 besmettingen heeft veroorzaakt, maar slechts 30 bevestigde sterfgevallen. Ter vergelijking: door de doodgewone griep sneuvelen jaarlijks alleen al zo'n 30.000 inwoners van de Verenigde Staten..
07 Mei 2009 - 01:53
Marjolein:
ook in Australie slaat de griep angst toe: nog steeds geen confirmed cases, maar wel mensen met mondkapjes langs het voetbalveld :)
groetjes -
09 Mei 2009 - 22:03
Japser.:
In Nederland is iedereen nuchter als altijd. Nog geen mondkapje gezien. Wel 3 besmettingen en een advies tot algehele vaccinatie.